Normal view MARC view ISBD view

Αργείος Εσπερινός / Γιάννης Δ. Μπάρτζης.

By: Μπάρτζης, Γιάννης Δ, 1951- [Author].
Contributor(s): Σταυρόπουλος, Στάθης, 1955- [Cover drawer].
Material type: TextTextSeries: Νεανική βιβλιοθήκη; Επιλεγμένα βιβλία για παιδιά και νέους · 101.Publisher: Αθήνα: Καστανιώτης, 1988Description: 132 σ. : εικ. · 21 εκ.ISBN: 9600301328.Subject(s): Παιδική λογοτεχνία, Ελληνική -- Ιστορικό μυθιστόρημαDDC classification: 889.3 Other classification: ΠΜ/(ΕΛΛ)/ΜΠΑ Summary: Αύγουστος 1828. Ο Ζούλιους, το νεαρό αγόρι που αφηγείται την ιστορία, φεύγει μαζί με τη μητέρα του, το γιατρό πατέρα του και πολλούς φιλελεύθερους Γάλλους από τη Μασσαλία για την Ελλάδα. Στόχος τους είναι να βοηθήσουν τη χώρα του Λεωνίδα, του Μεγαλέξανδρου, αλλά και του Καραϊσκάκη και του Ανδρούτσου, να ξαναβρεί την ελευθερία της. Μετά από περιπέτειες και κινδύνους, που τους ταλαιπωρούν πάνω από ένα μήνα, η νηοπομπή τους προσαράζει στον κόλπο της Καλαμάτας. Η Ελλάδα είναι πλέον πραγματικότητα. Μόνο που είναι μια Ελλάδα πολύ διαφορετική από αυτή που είχε πλάσει η ρομαντική Ευρώπη, μια χώρα γεμάτη εκπλήξεις. Οι πρώτοι Έλληνες που ανταμώνουν επιδίδονται σε ένα ανελέητο παζάρι κοιτώντας πώς θα "ρίξουν" πιο πολύ τους ξένους φιλέλληνες, οι Ελληνίδες, που βρίσκονται στο στρατόπεδο των Αιγυπτίων, προτιμούν την ξενιτιά παρά να μείνουν στην πατρίδα τους, η ίδια η χώρα δίνει την εντύπωση της καμένης γης... Ένα ιστορικό αφήγημα που σκιαγραφεί με ρεαλισμό την κρίσιμη αυτή περίοδο της Ελληνικής Ιστορίας από μια διαφορετική σκοπιά, από την οπτική ενός ιδεολόγου φιλέλληνα. Το έργο βασίζεται στο βιβλίο του J. Mangeart, "Souvenirs de la Moree", που γράφτηκε το 1830. (Από την παρουσίαση στο οπισθόφυλλο του βιβλίου) ΛΙΓΕΣ ΕΞΗΓΗΣΕΙΣ Το έργο αυτό είναι περισσότερο ιστορικό ντοκουμέντο σύγχρονου προβληματισμού παρά ιστορικό μυθιστόρημα. Απ' όσα κύρια πρόσωπα αναφέρονται, τρία μονάχα είναι δημιουργήματα της φαντασίας: Ο δεκαεξάχρονος αφηγητής Ζούλιους, ο πατέρας του και η μητέρα του. Όλα τ' άλλα είναι αληθινά πρόσωπα και γεγονότα που αναφέρονται στις ταξιδιωτικές και ιστορικές καταγραφές του Γάλλου τυπογράφου Ζ. Μανζάρ στο βιβλίο του: "Αναμνήσεις από τον Μοριά". Από το έργο του Ζ. Μανζάρ δανειστήκαμε μερικές ιστορικές πληροφορίες και περιγραφές, που τις αναπλάσαμε σε τούτο το βιβλίο δίνοντάς τους ένα ιδεολογικό περίγραμμα αλλιώτικο και προβληματισμούς ολότελα διαφορετικούς. Το τελευταίο κεφάλαιο δεν έχει σχέση με τον Μανζάρ και τις "Αναμνήσεις από τον Μοριά". Στηρίζεται σε μαρτυρίες του Μακρυγιάννη και του Θ. Κολοκοτρώνη, καθώς και σε μελέτες κι έρευνες νεότερων ιστορικών. Εάν τυχόν δημιουργηθούν στον αναγνώστη κάποιες εντυπώσεις παραλληλισμού και ομοιότητας με σύγχρονα πολιτικά προβλήματα και καταστάσεις, με ξένες βάσεις κι επεμβάσεις κι ό,τι άλλο σχετικό, ας αναζητηθούν τα αίτια αλλού, όχι σε "δάκτυλο" του συγγραφέα ή του εκδότη. (ΘΑΝΑΣΗΣ ΚΑΣΤΑΝΙΩΤΗΣ, ΓΙΑΝΝΗΣ ΜΠΑΡΤΖΗΣ)
Tags from this library: No tags from this library for this title. Log in to add tags.
    Average rating: 0.0 (0 votes)
Item type Current location Call number Copy number Status Barcode
Books Books Δημοτική Βιβλιοθήκη Ζωγράφου
Διαφύλαξη
ΠΜ/(ΕΛΛ)/ΜΠΑ (Browse shelf) 1 Available C5262
Books Books Δημοτική Βιβλιοθήκη Ζωγράφου
Κεντρική Βιβλιοθήκη
ΠΜ/(ΕΛΛ)/ΜΠΑ (Browse shelf) 1 Available C1805

Το Βιβλιο Ειναι Βασισμενο Στο Εργο Του Γαλλου J. Mangeart "Souvenirs De La Moree..., (1830)"

Αύγουστος 1828. Ο Ζούλιους, το νεαρό αγόρι που αφηγείται την ιστορία, φεύγει μαζί με τη μητέρα του, το γιατρό πατέρα του και πολλούς φιλελεύθερους Γάλλους από τη Μασσαλία για την Ελλάδα. Στόχος τους είναι να βοηθήσουν τη χώρα του Λεωνίδα, του Μεγαλέξανδρου, αλλά και του Καραϊσκάκη και του Ανδρούτσου, να ξαναβρεί την ελευθερία της. Μετά από περιπέτειες και κινδύνους, που τους ταλαιπωρούν πάνω από ένα μήνα, η νηοπομπή τους προσαράζει στον κόλπο της Καλαμάτας. Η Ελλάδα είναι πλέον πραγματικότητα. Μόνο που είναι μια Ελλάδα πολύ διαφορετική από αυτή που είχε πλάσει η ρομαντική Ευρώπη, μια χώρα γεμάτη εκπλήξεις. Οι πρώτοι Έλληνες που ανταμώνουν επιδίδονται σε ένα ανελέητο παζάρι κοιτώντας πώς θα "ρίξουν" πιο πολύ τους ξένους φιλέλληνες, οι Ελληνίδες, που βρίσκονται στο στρατόπεδο των Αιγυπτίων, προτιμούν την ξενιτιά παρά να μείνουν στην πατρίδα τους, η ίδια η χώρα δίνει την εντύπωση της καμένης γης...
Ένα ιστορικό αφήγημα που σκιαγραφεί με ρεαλισμό την κρίσιμη αυτή περίοδο της Ελληνικής Ιστορίας από μια διαφορετική σκοπιά, από την οπτική ενός ιδεολόγου φιλέλληνα. Το έργο βασίζεται στο βιβλίο του J. Mangeart, "Souvenirs de la Moree", που γράφτηκε το 1830. (Από την παρουσίαση στο οπισθόφυλλο του βιβλίου)

ΛΙΓΕΣ ΕΞΗΓΗΣΕΙΣ
Το έργο αυτό είναι περισσότερο ιστορικό ντοκουμέντο σύγχρονου προβληματισμού παρά ιστορικό μυθιστόρημα.
Απ' όσα κύρια πρόσωπα αναφέρονται, τρία μονάχα είναι δημιουργήματα της φαντασίας: Ο δεκαεξάχρονος αφηγητής Ζούλιους, ο πατέρας του και η μητέρα του. Όλα τ' άλλα είναι αληθινά πρόσωπα και γεγονότα που αναφέρονται στις ταξιδιωτικές και ιστορικές καταγραφές του Γάλλου τυπογράφου Ζ. Μανζάρ στο βιβλίο του: "Αναμνήσεις από τον Μοριά".
Από το έργο του Ζ. Μανζάρ δανειστήκαμε μερικές ιστορικές πληροφορίες και περιγραφές, που τις αναπλάσαμε σε τούτο το βιβλίο δίνοντάς τους ένα ιδεολογικό περίγραμμα αλλιώτικο και προβληματισμούς ολότελα διαφορετικούς.
Το τελευταίο κεφάλαιο δεν έχει σχέση με τον Μανζάρ και τις "Αναμνήσεις από τον Μοριά". Στηρίζεται σε μαρτυρίες του Μακρυγιάννη και του Θ. Κολοκοτρώνη, καθώς και σε μελέτες κι έρευνες νεότερων ιστορικών.
Εάν τυχόν δημιουργηθούν στον αναγνώστη κάποιες εντυπώσεις παραλληλισμού και ομοιότητας με σύγχρονα πολιτικά προβλήματα και καταστάσεις, με ξένες βάσεις κι επεμβάσεις κι ό,τι άλλο σχετικό, ας αναζητηθούν τα αίτια αλλού, όχι σε "δάκτυλο" του συγγραφέα ή του εκδότη. (ΘΑΝΑΣΗΣ ΚΑΣΤΑΝΙΩΤΗΣ, ΓΙΑΝΝΗΣ ΜΠΑΡΤΖΗΣ)

There are no comments for this item.

Log in to your account to post a comment.