Normal view MARC view ISBD view

Βιογραφία Στρατή Δούκα 1895-1936 / Τάσος Κόρφης.

By: Κόρφης, Τάσος, 1929-1994 [Author].
Material type: TextTextSeries: Μαρτυρίες · 54.Publisher: Αθήνα: Πρόσπερος, 1988Description: 176 σ. : φωτ. · 22 εκ.Subject(s): Δούκας, Στρατής, 1895-1983 -- ΒιογραφίαDDC classification: 920 Summary: "Η περιπέτεια μιας έντονης ευαισθησίας εντοπίζεται στα έργα και τις ημέρες του Στρατή Δούκα. Γιατί η ζωή του υπήρξε ένα φιλοτέχνημα και το έργο του η αυτοβιογραφία μιας ζωής δοκιμασμένης στην πάλη της με τη συμβατικότητα, αφοσιωμένης στις ανθρώπινες αξίες και τραγικής στον αγώνα της με τη γνώση και το θάνατο. Ένας γνήσιος, νησιώτικος λυρισμός, ένα καλοκαιριάτικο μεσημέρι γεμάτο γαλήνη - που φαίνεται απλό, αλλά μέσα του κρύβει μια δύναμη, ένα έντονο πάθος και, παράλληλα, μια προσπάθεια για διερεύνηση, για τον εντοπισμό μιας νομοτέλειας, ό, τι περισσότερο από κάθε τί εκφράζει την ελληνικότητα της ψυχής του λαού μας, αποτελούν τη βάση της εντελώς προσωπικής δημιουργίας του Στρατή Δούκα. Αυτά τα δύο στοιχεία: το συναίσθημα, πλημμυρισμένο από μεσογειακό φως και η προσπάθειά για έρευνα μας δίνουν παράλληλα και το κλειδί για να κατανοήσουμε τον έρωτά του για τη ζωή και την αθωότητα της νεότητας, καθώς και τη σπάταλη αγάπη του για τους ανθρώπους. Δεν υπάρχει φόβος, εγκράτεια σε αυτό το δόσιμο, περιορισμός σε ένα χώρο δικό μας. Ούτε καν εκείνο το φίλτρο, που απορρίπτει κάθε ξένο στοιχείο και μας αφήνει να συνομιλούμε με τον άλλον άνθρωπο μέσω του εαυτού μας. Εδώ υπάρχει ένα πάθος για επικοινωνία, πάντοτε νεανικό, μια αφοσίωση που αγγίζει την αυταπάρνηση, μια έντονη προσπάθεια για να γίνει αισθητή η ομορφιά του εκτός του εαυτόν μας κόσμου. Εδώ υπάρχει ο άνθρωπος όπως τον έπλασε ο Θεός." Ο Στρατής ο Δούκας, έγραφε το 1934 ο Ν. Γ. Πεντζίκης, είναι μια ιερή μορφή. Πονεμένη, για να γλυτώσει από την ύλη και να εύρει την οδό προς την ποίμνη του Κυρίου. Εμείς οι ναρκισσευόμενοι καλλιτέχνες, δεν πρέπει παρά να δουλέψουμε για να τον κάνουμε πιστευτό, δουλεύοντας για τη στερέωση της μνήμης του. Είναι ο ήρωας του καλού. Σώπα το χαίνον, σκοτεινό στόμα σου αμφιβολία. Άφησε τη λαχτάρα εκείνου που δεν έχει απόδειξη να μιλήσει. Πως ο καθημερινός άνθρωπος, όταν μέσα του κλειεί την υψηλή γνώμη αγγίζει και φθάνει να κουρταλήσει τη θύρα από τον κήπο του Κυρίου, όπου εντός του ανθίζουν τα ρόδα τα λαμπρά του Απριλίου! Και κάποτε υπάρχει σκοπός για την σκιώδη ζωή του άνθρωπου.
Tags from this library: No tags from this library for this title. Log in to add tags.
    Average rating: 0.0 (0 votes)
Item type Current location Call number Copy number Status Barcode
Books Books Δημοτική Βιβλιοθήκη Ζωγράφου
Κεντρική Βιβλιοθήκη
Β/ΔΟΥ (Browse shelf) 1 Available 12419

Επίμετρο: σ. 141-176.

"Η περιπέτεια μιας έντονης ευαισθησίας εντοπίζεται στα έργα και τις ημέρες του Στρατή Δούκα. Γιατί η ζωή του υπήρξε ένα φιλοτέχνημα και το έργο του η αυτοβιογραφία μιας ζωής δοκιμασμένης στην πάλη της με τη συμβατικότητα, αφοσιωμένης στις ανθρώπινες αξίες και τραγικής στον αγώνα της με τη γνώση και το θάνατο.
Ένας γνήσιος, νησιώτικος λυρισμός, ένα καλοκαιριάτικο μεσημέρι γεμάτο γαλήνη - που φαίνεται απλό, αλλά μέσα του κρύβει μια δύναμη, ένα έντονο πάθος και, παράλληλα, μια προσπάθεια για διερεύνηση, για τον εντοπισμό μιας νομοτέλειας, ό, τι περισσότερο από κάθε τί εκφράζει την ελληνικότητα της ψυχής του λαού μας, αποτελούν τη βάση της εντελώς προσωπικής δημιουργίας του Στρατή Δούκα. Αυτά τα δύο στοιχεία: το συναίσθημα, πλημμυρισμένο από μεσογειακό φως και η προσπάθειά για έρευνα μας δίνουν παράλληλα και το κλειδί για να κατανοήσουμε τον έρωτά του για τη ζωή και την αθωότητα της νεότητας, καθώς και τη σπάταλη αγάπη του για τους ανθρώπους. Δεν υπάρχει φόβος, εγκράτεια σε αυτό το δόσιμο, περιορισμός σε ένα χώρο δικό μας. Ούτε καν εκείνο το φίλτρο, που απορρίπτει κάθε ξένο στοιχείο και μας αφήνει να συνομιλούμε με τον άλλον άνθρωπο μέσω του εαυτού μας. Εδώ υπάρχει ένα πάθος για επικοινωνία, πάντοτε νεανικό, μια αφοσίωση που αγγίζει την αυταπάρνηση, μια έντονη προσπάθεια για να γίνει αισθητή η ομορφιά του εκτός του εαυτόν μας κόσμου. Εδώ υπάρχει ο άνθρωπος όπως τον έπλασε ο Θεός."

Ο Στρατής ο Δούκας, έγραφε το 1934 ο Ν. Γ. Πεντζίκης, είναι μια ιερή μορφή. Πονεμένη, για να γλυτώσει από την ύλη και να εύρει την οδό προς την ποίμνη του Κυρίου.
Εμείς οι ναρκισσευόμενοι καλλιτέχνες, δεν πρέπει παρά να δουλέψουμε για να τον κάνουμε πιστευτό, δουλεύοντας για τη στερέωση της μνήμης του. Είναι ο ήρωας του καλού.
Σώπα το χαίνον, σκοτεινό στόμα σου αμφιβολία. Άφησε τη λαχτάρα εκείνου που δεν έχει απόδειξη να μιλήσει.
Πως ο καθημερινός άνθρωπος, όταν μέσα του κλειεί την υψηλή γνώμη αγγίζει και φθάνει να κουρταλήσει τη θύρα από τον κήπο του Κυρίου, όπου εντός του ανθίζουν τα ρόδα τα λαμπρά του Απριλίου! Και κάποτε υπάρχει σκοπός για την σκιώδη ζωή του άνθρωπου.

There are no comments for this item.

Log in to your account to post a comment.