Normal view MARC view ISBD view

Τετραδία ημερολογίου : 1939-1953 / Γιώργος Θεοτοκάς · πρόλογος: Μάρκ Μαζάουερ · εισαγωγή - επιμέλεια: Δημήτρης Τζιόβας.

By: Θεοτοκάς, Γιώργος, 1905-1966 [Author].
Contributor(s): Mazower, Mark, 1958- [Author of introduction] | Τζιόβας, Δημήτρης, 1957- [Author of introduction, Editor].
Material type: TextTextPublisher: Αθήνα: Εστία, 2005Edition: 4η έκδ.Description: 718 σ. · 21 εκ.Subject(s): Θεοτοκάς, Γιώργος, 1905-1966 | Νεοελληνική λογοτεχνία -- ΗμερόλογιαDDC classification: 920 Summary: Τα επόμενα χρόνια ο Θεοτοκάς μετακινήθηκε προς τα αριστερά, πιστεύοντας πως οι δημοκράτες οφείλουν να δεχτούν ένα είδος σοσιαλισμού με σοβαρό οικονομικό σχεδιασμό. Χωρίς να είναι μπολσεβίκος, ούτε αντικομμουνιστής, την παραμονή των Δεκεμβριανών προσπάθησε να εξηγήσει στον Παπανδρέου πόσο σημαντικό ήταν να κατανοήσει και να αποδεχτεί το γεγονός ότι κατά τη διάρκεια του πολέμου υπήρξε μεταστροφή της λαϊκής κοινής γνώμης στην Ελλάδα προς τα αριστερά. Ήταν δείγμα της ικανότητας του Θεοτοκά να λειτουργεί ως βαρόμετρο της περιρρέουσας ατμόσφαιρας. Το καλοκαίρι του 1941, καταρρακωμένος από τη σβάστικα που αντίκρισε να κυματίζει στην Ακρόπολη, σταμάτησε να γράφει στο ημερολόγιό του, διακόπτοντας έτσι, καθώς σημειώνει, να χαρτογραφεί "τις διακυμάνσεις της ομαδικής ψυχολογίας της Αθήνας κάτω από την επίδραση των γεγονότων". Σε γενικές γραμμές ωστόσο, αυτό ακριβώς επιτυγχάνουν τα "Τετράδια" - όπως και τα πρώιμα μυθιστορήματά του. Δεν βρίσκει κανείς πολλά έργα με παρόμοιες λεπτές κοινωνικές αναλύσεις και ευαισθησία.
Tags from this library: No tags from this library for this title. Log in to add tags.
    Average rating: 0.0 (0 votes)
Item type Current location Call number Copy number Status Barcode
Books Books Δημοτική Βιβλιοθήκη Ζωγράφου
Κεντρική Βιβλιοθήκη
920/ΘΕΟ (Browse shelf) 1 Available 23113

Ευρετήριο: σ. [705]-718

Τα επόμενα χρόνια ο Θεοτοκάς μετακινήθηκε προς τα αριστερά, πιστεύοντας πως οι δημοκράτες οφείλουν να δεχτούν ένα είδος σοσιαλισμού με σοβαρό οικονομικό σχεδιασμό. Χωρίς να είναι μπολσεβίκος, ούτε αντικομμουνιστής, την παραμονή των Δεκεμβριανών προσπάθησε να εξηγήσει στον Παπανδρέου πόσο σημαντικό ήταν να κατανοήσει και να αποδεχτεί το γεγονός ότι κατά τη διάρκεια του πολέμου υπήρξε μεταστροφή της λαϊκής κοινής γνώμης στην Ελλάδα προς τα αριστερά. Ήταν δείγμα της ικανότητας του Θεοτοκά να λειτουργεί ως βαρόμετρο της περιρρέουσας ατμόσφαιρας. Το καλοκαίρι του 1941, καταρρακωμένος από τη σβάστικα που αντίκρισε να κυματίζει στην Ακρόπολη, σταμάτησε να γράφει στο ημερολόγιό του, διακόπτοντας έτσι, καθώς σημειώνει, να χαρτογραφεί "τις διακυμάνσεις της ομαδικής ψυχολογίας της Αθήνας κάτω από την επίδραση των γεγονότων". Σε γενικές γραμμές ωστόσο, αυτό ακριβώς επιτυγχάνουν τα "Τετράδια" - όπως και τα πρώιμα μυθιστορήματά του. Δεν βρίσκει κανείς πολλά έργα με παρόμοιες λεπτές κοινωνικές αναλύσεις και ευαισθησία.

There are no comments for this item.

Log in to your account to post a comment.