Normal view MARC view ISBD view

Μικρά φυσικά / Αριστοτέλους · μετάφραση Π. Γρατσιάτου.

By: Αριστοτέλης, 384 π.Χ.-322 π.Χ [Author].
Contributor(s): Γρατσιάτος, Παύλος, 1844-1917 [Translator].
Material type: TextTextSeries: Βιβλιοθήκη Φέξη αρχαίων Ελλήνων συγγραφέων · 15.Publisher: Αθήνα: Φέξης, 1912Description: 88 σ. · 17 εκ.Uniform titles: [Μικρά Φυσικά] Subject(s): Φιλοσοφία, Αρχαία ελληνική | Αριστοτελική φιλοσοφίαDDC classification: 185 Summary: Τα Μικρά φυσικά συνιστούν (μαζί με το Περί ψυχής) μια επιστημονική θεώρηση της σχέσης του σώματος με την ψυχή. Ανατρέχοντας στις επιλογές αξιόλογων σχολιαστών -από τον Αλέξανδρο τον Αφροδισιέα, τον Μιχαήλ τον Εφέσιο και τον Θωμά τον Ακινάτη μέχρι τον George R. T. Ross (1973), τον Richard Sorabji και τον David Gallop- μπορεί κανείς εύκολα να διαπιστώσει ότι το ερμηνευτικό ενδιαφέρον στρέφεται περισσότερο στο Περί αισθήσεως και αισθητών και το Περί μνήμης και αναμνήσεως και λιγότερο στα υπόλοιπα πέντε έργα της συλλογής, από τα οποία ωστόσο ξεχωρίζουν εκείνα που έχουν ως θεματικό πυρήνα τον ύπνο. Με αυτά τα δεδομένα, η εκτενώς σχολιασμένη έκδοση του συνόλου των εν λόγω πραγματειών από τον William D. Ross, (W. D. Ross, Aristotle, Parva Naturalia, a revised text with introduction and commentary, Οξφόρδη 1955) (εξίσου χρήσιμη είναι και η έκδοση του Rene Mugnier) σε συνδυασμό με την ακριβέστερα μεταφρασμένη αλλά λιγότερο σχολιασμένη εκδοχή των John I. Beare και George R. T. Ross (J. I. Beare και G.R.T. Ross, The Parva Naturalia, Οξφόρδη 1908) αποτελεί ίσως την ασφαλέστερη βάση για κάθε νέα ερμηνευτική προσπάθεια, όπως η παρούσα, που φιλοδοξεί να παρακολουθήσει και να μεταδώσει -χωρίς να προδώσει- την αριστοτελική σκέψη. Το αρχαίο κείμενο που χρησιμοποιείται στην παρούσα εργασία είναι αυτό που εξέδωσε ο W. D. Ross (όπου υπάρχουν σημαντικές αποκλίσεις, εξηγούνται στις υποσημειώσεις). Η μετάφρασή του και ο σχολιασμός βελτιώθηκαν στο πλαίσιο του διαρκούς σεμιναρίου για την έκδοση των αριστοτελικών έργων. Οφείλω λοιπόν να ευχαριστήσω θερμά όλους τους συνεργάτες και ιδιαίτερα τους δασκάλους Βασίλη Κάλφα και Παντελή Μπασάκο για την ουσιαστική τους καθοδήγηση, αλλά και τον Γεράσιμο Κουζέλη και την Αρετή Μπουκάλα για την απαράμιλλη συμπαράστασή τους.
Tags from this library: No tags from this library for this title. Log in to add tags.
    Average rating: 0.0 (0 votes)
Item type Current location Call number Copy number Status Barcode
Books Books Δημοτική Βιβλιοθήκη Ζωγράφου
Κεντρική Βιβλιοθήκη
185/ΑΡΙ (Browse shelf) 1 Available 14440

Ανάτυπο από το "Χρηματιστήριο του Βιβλίου"

Το Πρωτο Αντιτυπο (14180) Ειναι Ε.α.

Τα Μικρά φυσικά συνιστούν (μαζί με το Περί ψυχής) μια επιστημονική θεώρηση της σχέσης του σώματος με την ψυχή. Ανατρέχοντας στις επιλογές αξιόλογων σχολιαστών -από τον Αλέξανδρο τον Αφροδισιέα, τον Μιχαήλ τον Εφέσιο και τον Θωμά τον Ακινάτη μέχρι τον George R. T. Ross (1973), τον Richard Sorabji και τον David Gallop- μπορεί κανείς εύκολα να διαπιστώσει ότι το ερμηνευτικό ενδιαφέρον στρέφεται περισσότερο στο Περί αισθήσεως και αισθητών και το Περί μνήμης και αναμνήσεως και λιγότερο στα υπόλοιπα πέντε έργα της συλλογής, από τα οποία ωστόσο ξεχωρίζουν εκείνα που έχουν ως θεματικό πυρήνα τον ύπνο. Με αυτά τα δεδομένα, η εκτενώς σχολιασμένη έκδοση του συνόλου των εν λόγω πραγματειών από τον William D. Ross, (W. D. Ross, Aristotle, Parva Naturalia, a revised text with introduction and commentary, Οξφόρδη 1955) (εξίσου χρήσιμη είναι και η έκδοση του Rene Mugnier) σε συνδυασμό με την ακριβέστερα μεταφρασμένη αλλά λιγότερο σχολιασμένη εκδοχή των John I. Beare και George R. T. Ross (J. I. Beare και G.R.T. Ross, The Parva Naturalia, Οξφόρδη 1908) αποτελεί ίσως την ασφαλέστερη βάση για κάθε νέα ερμηνευτική προσπάθεια, όπως η παρούσα, που φιλοδοξεί να παρακολουθήσει και να μεταδώσει -χωρίς να προδώσει- την αριστοτελική σκέψη.
Το αρχαίο κείμενο που χρησιμοποιείται στην παρούσα εργασία είναι αυτό που εξέδωσε ο W. D. Ross (όπου υπάρχουν σημαντικές αποκλίσεις, εξηγούνται στις υποσημειώσεις). Η μετάφρασή του και ο σχολιασμός βελτιώθηκαν στο πλαίσιο του διαρκούς σεμιναρίου για την έκδοση των αριστοτελικών έργων. Οφείλω λοιπόν να ευχαριστήσω θερμά όλους τους συνεργάτες και ιδιαίτερα τους δασκάλους Βασίλη Κάλφα και Παντελή Μπασάκο για την ουσιαστική τους καθοδήγηση, αλλά και τον Γεράσιμο Κουζέλη και την Αρετή Μπουκάλα για την απαράμιλλη συμπαράστασή τους.

There are no comments for this item.

Log in to your account to post a comment.