Normal view MARC view ISBD view

Ζωγραφική μέ ακουαρέλα / κείμενο καί εικονογράφηση Άντριαν Χίλ · μετάφραση Ρένα Χατχούτ.

By: Hill, Adrian, 1895-1977 [Author].
Contributor(s): Χατχούτ, Ρένα, 19-- [Translator] | Λαϊνά, Μαρία, 1947- [Editor].
Material type: TextTextSeries: Μαθήματα ζωγραφικής; Πως να ζωγραφίζετε σε 11 εβδομάδες.Publisher: Αθήνα: Ντουντούμης, [Χ.Χ.]Description: 76 σ. : εικ. · 24 εκ.Subject(s): Ζωγραφική -- Σπουδή και διδασκαλία | Ζωγραφική -- Υδατογραφίες (Ακουαρέλες)DDC classification: 751.42 Summary: Παρουσιάζοντας τούτο το βιβλιαράκι στον αρχάριο, πρέπει να πω, ότι σε αντίθεση με το λάδι, η ζωγραφική με ακουαρέλα δεν είναι και τόσο εύκολη! Πιστεύω ότι είμαι υποχρεωμένος ν' αρχίσω μ' αυτή την προειδοποίηση, επειδή δυστυχώς είναι αλήθεια και θα ήταν άδικο ν' αφήσω να εννοηθεί το αντίθετο. Θα ήταν μάλιστα ανόητο, γιατί από προσωπική μου πείρα ξέρω ότι για να "μάθει" κανείς αυτή την τεχνική χρειάζεται κουράγιο, υπομονή κι επιμονή. Αλλά -κι αυτό είναι το σημαντικότερο- εξακολουθώ να πιστεύω, ότι απ' όλους τους τρόπους ζωγραφικής, η ακουαρέλα προσφέρει τη μεγαλύτερη ικανοποίηση, και ότι πάντα ήταν και θα είναι το είδος ζωγραφικής που συγκεντρώνει τις περισσότερες προτιμήσεις στις αγγλόφωνες χώρες. Και δίχως να θέλω να καυχηθώ, το γεγονός είναι ότι "εμείς" πάντα διαπρέπαμε σ' αυτή τη μορφή έκφρασης κι είναι καιρός να το επιβεβαιώσουμε άλλη μια φορά. Υποθέτω ότι η τέχνη της ακουαρέλας έφτασε στο αποκορύφωμά της στο πρώτο μισό του 19ου αιώνα, κι αδιαφιλονίκητος αρχηγός της Αγγλικής σχολής ήταν ο Τζ. Μ. Ο Τάρνερ. Κανένα βιβλίο σχετικό με την ακουαρέλα δεν μπορεί να παραλείψει ν' αποδώσει φόρο τιμής σ' αυτή τη μεγαλοφυΐα, γιατί ενώ οι καλύτεροι από τους σύγχρονούς του διακρίνονται για ένα, ή δύο ιδιαίτερα όμορφα σημεία τεχνοτροπίας και εφφέ, ο Τάρνερ διακρίνεται σε όλα. Όχι μόνον ήταν ίσος τους, ή και καλύτερος από όλους τους, από την άποψη της τεχνικής, αλλά στα έργα του βρίσκει κανείς και τις τεχνοτροπίες όλων τους δίχως εξαίρεση. Σήμερα μπορούμε ακόμα να στραφούμε για έμπνευση στις ακουαρέλες του, γιατί εκτός από την τεχνική τους επιδεξιότητα, υπάρχει πάντα η προσωπική σφραγίδα που τις κάνει να ξεχωρίζουν από τα έργα όλων των άλλων ακουαρελιστών, όσο μεγάλοι κι αν ήταν. Με τέτοια παραδείγματα, αναρωτιέμαι γιατί η ακουαρέλα διατρέχει τον κίνδυνο να θεωρείται υποδεέστερο είδος και επιπλέον, από τα ευκολότερα. Μπορείτε βέβαια να "διασκεδάσετε" με την ακουαρέλα (ελπίζω μάλιστα ότι αυτό θα καταφέρω να το αποδείξω), αλλά είναι "σοβαρή" διασκέδαση και απαιτεί αρκετή μελέτη. [...]
Tags from this library: No tags from this library for this title. Log in to add tags.
    Average rating: 0.0 (0 votes)
Item type Current location Call number Copy number Status Barcode
Books Books Δημοτική Βιβλιοθήκη Ζωγράφου
Κεντρική Βιβλιοθήκη
751.42/ΧΙΛ (Browse shelf) 1 Available 10199

1Η Ξενογλωσση Εκδοση, 1958 - 6Η Ανατυπωση, 1975.

Παρουσιάζοντας τούτο το βιβλιαράκι στον αρχάριο, πρέπει να πω, ότι σε αντίθεση με το λάδι, η ζωγραφική με ακουαρέλα δεν είναι και τόσο εύκολη! Πιστεύω ότι είμαι υποχρεωμένος ν' αρχίσω μ' αυτή την προειδοποίηση, επειδή δυστυχώς είναι αλήθεια και θα ήταν άδικο ν' αφήσω να εννοηθεί το αντίθετο. Θα ήταν μάλιστα ανόητο, γιατί από προσωπική μου πείρα ξέρω ότι για να "μάθει" κανείς αυτή την τεχνική χρειάζεται κουράγιο, υπομονή κι επιμονή. Αλλά -κι αυτό είναι το σημαντικότερο- εξακολουθώ να πιστεύω, ότι απ' όλους τους τρόπους ζωγραφικής, η ακουαρέλα προσφέρει τη μεγαλύτερη ικανοποίηση, και ότι πάντα ήταν και θα είναι το είδος ζωγραφικής που συγκεντρώνει τις περισσότερες προτιμήσεις στις αγγλόφωνες χώρες. Και δίχως να θέλω να καυχηθώ, το γεγονός είναι ότι "εμείς" πάντα διαπρέπαμε σ' αυτή τη μορφή έκφρασης κι είναι καιρός να το επιβεβαιώσουμε άλλη μια φορά.
Υποθέτω ότι η τέχνη της ακουαρέλας έφτασε στο αποκορύφωμά της στο πρώτο μισό του 19ου αιώνα, κι αδιαφιλονίκητος αρχηγός της Αγγλικής σχολής ήταν ο Τζ. Μ. Ο Τάρνερ. Κανένα βιβλίο σχετικό με την ακουαρέλα δεν μπορεί να παραλείψει ν' αποδώσει φόρο τιμής σ' αυτή τη μεγαλοφυΐα, γιατί ενώ οι καλύτεροι από τους σύγχρονούς του διακρίνονται για ένα, ή δύο ιδιαίτερα όμορφα σημεία τεχνοτροπίας και εφφέ, ο Τάρνερ διακρίνεται σε όλα. Όχι μόνον ήταν ίσος τους, ή και καλύτερος από όλους τους, από την άποψη της τεχνικής, αλλά στα έργα του βρίσκει κανείς και τις τεχνοτροπίες όλων τους δίχως εξαίρεση.
Σήμερα μπορούμε ακόμα να στραφούμε για έμπνευση στις ακουαρέλες του, γιατί εκτός από την τεχνική τους επιδεξιότητα, υπάρχει πάντα η προσωπική σφραγίδα που τις κάνει να ξεχωρίζουν από τα έργα όλων των άλλων ακουαρελιστών, όσο μεγάλοι κι αν ήταν.
Με τέτοια παραδείγματα, αναρωτιέμαι γιατί η ακουαρέλα διατρέχει τον κίνδυνο να θεωρείται υποδεέστερο είδος και επιπλέον, από τα ευκολότερα. Μπορείτε βέβαια να "διασκεδάσετε" με την ακουαρέλα (ελπίζω μάλιστα ότι αυτό θα καταφέρω να το αποδείξω), αλλά είναι "σοβαρή" διασκέδαση και απαιτεί αρκετή μελέτη. [...]

There are no comments for this item.

Log in to your account to post a comment.